Bli författare

Förr fanns Martin Ackerfors sida här. Hans sida finns numera på https://ackerfors.se/

 

Har du drömmar om att bli författare? Du är inte ensam, utan det är en dröm som finns hos många. Enligt Mats Söderlund som är förbundsordförande på Sveriges Författarförbund så finns det många bra utbildningar för den som vill bli författare. Han säger även det att genomsnittsåldern för debutanter i Sverige är 36 år. Kvinnor brukar debutera vid 38 års ålder och män vid 34 års ålder. Han säger även att många av de som blir författare har tidigare läst vid en folkhögskola. Där är det en lite friare form av studier samt att det finns kurser så som  skrivarlinje, kreativt skrivande eller författarskapsstudier. (Källa: allastudier.se)

Skriv din egen bok

Hur kommer man igång med att bli författare och skriva sin egen bok då? Det finns många bra tips att ta till sig. Bland annat dessa:

  • Skriv alltid.
  • När du inte skriver – läs.
  • Skriv när du läser.
  • Om du får ett bokkontrakt, så hör av dig till Författarförbundet innan du skriver under.

När du ska börja skriva, se till att du bestämmer för vem du skriver för. Är det en självbiografi, eller vill du nå ut till en bred publik? Vill du nå ut till många läsare så är det viktigt att du skriver om något som är intressant för dem.

Det är även bra att ”tjuvlyssna”. Du får bra underlag till att skriva berättelser samt att du även lär dig mycket om språkmönster och konversationsrytm.

En bra författare vet hur andra författare skriver, så läs mycket! Det är även bra att skriva mycket och alltid. Skriv ner idéer, karaktärer, perspektiv och så vidare.

Det är ingen idé att låsa in dig och tro att du ska kunna bara skriva. Lev ditt liv, upptäck saker, besök platser, möt människor. Då blir det du skriver om äkta. Se även till att hitta din egen stil när du skriver.

Få boken utgiven

Du måste inse att det kommer ta ett tag att skriva något som går att sälja till ett förlag. Det är bra att ha ett annat jobb vid sidan av ditt skrivande. Studier är inte fel det heller. Har du vunnit pengar på spelsajter med bra casino bonus kan du leva på dessa pengar ett tag. När du skrivit klart själva boken, se till att skicka den till flera förlag, inte bara ett enda. Ge inte upp om förlagen skulle säga nej. Skriv om och skicka igen!

Skulle absolut inget förlag säga ja till att trycka din bok, så tryck den själv!